اگر فرد بزرگسالی با دندانهای نامرتب هستید، احتمالاً سوالهای بسیاری درباره درمان ارتودنسی در بزرگسالی دارید: هزینه ارتودنسی برای بزرگسالان چقدر است؟ آیا دندانهای بزرگسالان را میتوان بدون سیمکشی ردیف و مرتب کرد؟ آیا نتایج ارتودنسی بزرگسالان ارزش صرف کردن هزینه و وقت را دارد؟
برای هر فردی که دندانهایش نامرتب است، طبیعی است که بخواهد با مرتب و ردیف کردن دندانهایش صاحب لبخندی زیبا و جذاب شود. صاف کردن دندانها علاوه بر آن که به زیباتر شدن چهره و لبخند کمک میکند، بهداشت دهان و دندان را نیز بهبود میدهد. هرچند دوران نوجوانی دورانی ایدهآل برای ارتودنسی است، امروزه ارتودنسی بزرگسالان نیز به امری متداول تبدیل شده است، چرا که بسیاری از افراد در سنین بالاتر تصمیم به مرتب کردن دندانهایشان میگیرند. هزینه متوسط ارتودنسی برای بزرگسالان مبلغ قابل توجهی است، اما شک نکنید که مزایای ارتودنسی در بزرگسالان ارزش صرف کردن این مبلغ را دارد.
به لطف تکنولوژیهای مختلفی که امروزه وجود دارد، ارتودنسی در بزرگسالان موثرتر از گذشته است و تکنیکهای جدید به اندازه سیمکشیهای قدیمی جلب توجه نمیکند. بااین حال انتخاب روش مناسب ارتودنسی امری گیج کننده است و مسلماً برای تصمیمگیری درباره بهترین روش ارتودنسی بزرگسالی باید با متخصص مشورت کنید.
اگر بزرگسالی هستید که میخواهید دندانهایتان را ارتودنسی کنید یا نوجوانی هستید که نیاز به ارتودنسی دارید، حتماً این مقاله را مطالعه کنید. قبل از تصمیمگیری درباره انجام ارتودنسی باید درباره موضوعات زیر اطلاعات کافی کسب کنید:
- انواع بریس
- برندهای مختلف بریس
- هزینه ارتودنسی برای بزرگسالان
- ارتودنسی برای اقشار کم درآمد
- سازو کار تاثیرگذار ارتودنسی در بزرگسالان
جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره تلفن های 02126110052 – 02126110053 تماس حاصل فرمایید.
متقاضیان ایدهآل ارتودنسی بزرگسالان
بهترین دوران برای ارتودنسی زمانی است که دندانها و فک هنوز در حال رشد است، البته درمان ارتودنسی معمولاً تا زمان درآمدن اکثر دندانهای دائمی شروع نمیشود. بااین توصیف سن ایدهآل برای شروع درمان ارتودنسی بازه 10 ـ 14 سال است.
بااین حال ارتودنسی در هر سنی ممکن و موثر است. هرچند برخی بزرگسالان به دلیل ارتقاء سلامتی خود درصدد ارتودنسی برمیآیند، اما دلیل انجام ارتودنسی عموماً دستیابی به لبخندی جذابتر با دندانهایی ردیف و مرتب است. لبخندی زیبا با دو ردیف مروارید سفید و درخشان عزت نفس و اعتماد به نفس فرد را در خانه و محل کار افزایش میدهد.
یکی از شروط انجام ارتودنسی این است که دندانها در وضعیت نسبتاً خوبی باشد و بیمار بهداشت دهان و دندان را رعایت کند. اگر دندانهایتان پوسیده و آسیب دیده است، به بیماری لثه مبتلا هستید یا درمانهای ترمیمی گستردهای مانند روکش گذاشتن انجام دادهاید، ممکن است بعضی گونههای ارتودنسی برایتان مناسب نباشد؛ در این صورت میتوانید از ونیر یا ایمپلنت برای زیباتر کردن دندانهایتان استفاده کنید.
انواع ارتودنسی در بزرگسالی
ارتودنسی در دوران نوجوانی معمولاً باعث خجالت بیماران میشود، نگرانی درباره ظاهر دندانهای سیمکشی شده در دوران بزرگسالی نیز به قوت خود باقی میماند و حتی پررنگتر هم میشود. بدترین چیزی که یک فرد بزرگسال میتواند تصورش را بکند، دندانهایی سیمکشی شده است که انجام دادن درمان ارتودنسی را از فاصله دور نیز برملا میکند.
در واقع بسیاری از بزرگسالان و نوجوانان به دلیل نگرانی درباره ظاهرشان و نظر منفی دیگران تمایلی به انجام ارتودنسی ندارند. این نگرانی زمانی پررنگتر میشود که ظاهر فرد بزرگسال برای حرفهاش بسیار مهم باشد یا رخداد مهمی مانند ازدواج یا فارغالتحصیلی در پیش باشد. همچنین بزرگسالان نگرانند که مبادا دندانهای ارتودنسی شده ظاهری نابالغ و بچگانه را از آنها به نمایش بگذارد.
خوشبختانه بریسهای فلزی قدیمی دیگر تنها راه را برای دستیابی به لبخندی رویایی نیستند. امروزه برای ارتودنسی از مواد سرامیکی جدید و همرنگ دندان استفاده میشود و تشخیص دادن بریسهای نامرئی مانند اینویزیلاین نیز تقریباً غیرممکن است. این روشهای جدید بسیار کمتر از سیمکشی فلزی قدیمی جلب توجه میکند.
در ادامه با خلاصهای از مزایا و معایب اصلی انواع روش ارتودنسی در دوران بزرگسالی آشنا میشوید. به کمک این اطلاعات میتوانید تصمیم آگاهانهتری درباره روش مناسب ارتودنسی بزرگسالی بگیرید.
ارتودنسی نامرئی برای بزرگسالان
ارتودنسی نامرئی یا اینویزیلاین کاملاً با بریسهای فلزی قدیمی تفاوت دارد. در ارتودنسی نامرئی از مجموعهای از پلاکهای پلاستیکی شفاف استفاده میشود؛ بیمار این پلاکها را به ترتیب روی دندانها قرار میدهد تا دندانها به تدریج به سمت موقعیت مناسب هدایت شود. این پلاکها در اصل “پلاکهای شفاف” هستند، اما با اصطلاح پلاک متحرک یا نامرئی نیز از آنها یاد میشود.
بریس نامرئی به دو دسته بریس حرفهای (in-office) و خانگی (at-home) تقسیم میشود؛ هر دو نوع مزایا و معایب خاص خود را دارند. برای مثال بریس نامرئی حرفهای را میتوان برای مرتب کردن دندانهای بسیار کج و نامرتب به کار برد، حال آن که بریس خانگی فقط برای موارد خفیف تا متوسط نامرتبی دندانها مناسب است. از سوی دیگر بریس خانگی بسیار ارزانتر و راحتتر از بریسهای حرفهای است.
- اگر روش ارتودنسی نامرئی را انتخاب کنید، دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی اسکن دهان را برای تهیه تصویری سه بعدی از دندانها انجام میدهد و طرح درمان را بر اساس این تصویر تهیه میکند. سپس پلاکهای سفارشی ظرف یک ماه پس از مشاوره اولیه برای بیمار ساخته میشود.
- در درمان ارتودنسی نامرئی از مجموعه پلاکهایی برای مرتب کردن دندانها استفاده میشود. بیمار پلاکها را هر یک تا دو هفته یک بار عوض میکند تا دندانها به تدریج حرکت کند. هر شش هفته یکبار باید برای بررسی پیشرفت درمان به کلینیک ارتودنسی مراجعه کنید. در ارتودنسی نامرئی برخلاف درمانهای دیگر لازم نیست که نگران جلسات اورژانسی برای تعمیر سیمهای شکسته باشید.
- ارتودنسی نامرئی به طور متوسط 12 ـ 18 ماه طول میکشد، البته مدت زمان ارتودنسی بسته به گستردگی اصلاح لازم ممکن است کوتاهتر یا طولانیتر باشد. پس از این مدت از بیمار خواسته میشود که هر شب از پلاک نگهدارنده (ریتینر) استفاده کند تا دندانها دوباره به موقعیت قبلی برنگردند.
- بریس نامرئی متحرک است، بنابراین به راحتی میتوانید پلاک را از دهانتان خارج کنید و دندانهایتان را مثل همیشه مسواک بزنید و نخ بکشید. متحرک بودن پلاک احتمال پوسیدگی دندان و بیماری لثه را در زمان ارتودنسی کاهش میدهد.
- بااین حال باید پلاک ارتودنسی نامرئی را 20 ـ 22 ساعت در روز روی دندانها بگذارید. این دو تا چهار ساعت آزادی نیز برای غذا خوردن، نوشیدن و مسواک زدن در نظر گرفته شده است، چون پلاک را باید هنگام خوردن و نوشیدن هر چیزی به جز آب از دهان خارج کنید. بهبود عادتهای غذایی و کاهش مصرف تنقلات یکی از اثرات جانبی مثبت چنین شرایطی است.
ارتودنسی لینگوال در بزرگسالان
ارتودنسی لینگوال، زبانی یا پشت دندانی روشی مناسب برای بزرگسالانی است که میخواهند دندانهایشان را بدون جلب توجه مرتب کنند. ارتودنسی لینگوال نامرئی نیست، اما چون براکتها پشت دندانها و رو به داخل قرار داده میشود، از بیرون دیده نمیشود و جلب توجه نمیکند.
بریس زبانی بریس “مخفی” یا ” Incognito” نیز گفته میشود، البته Incognito در واقع نام برند است. براکتهایی که روی سطح داخلی دندانها ثابت میشود، میتواند براکتهای استاندارد و آماده باشد یا به صورت سفارشی پس از قالبگیری از تک تک دندانها ساخته شود. طبیعی است که ساخت براکت سفارشی بسیار گرانتر از استفاده از براکت آماده است.
چنانچه بیمار دهانش را کاملاً باز کند، این نوع ارتودنسی بزرگسالان نامرئی نخواهد بود، بااین حال بریس لینگوال بلافاصله به چشم نمیآید. بریس لینگوال با وجود این مزیت شاخص، معایبی نیز دارد که محبوبیت آن را در میان بیماران و متخصصین کاهش داده است. نقاط ضعف ارتودنسی لینگوال در بزرگسالان به شرح زیر است:
- چون بیمار نمیتواند بریس لینگوال را به خوبی ببیند و براکتها در محلی قرار دارد که بیمار معمولاً عادت به تمیز کردن آنها ندارد، تمیز کردن بریس لینگوال سخت است. به علاوه موقعیت براکتها زمان تنظیم کردن آنها را طولانیتر میکند.
- بریس پشت دندانی نسبت به بریسهایی که جلوی دندان قرار میگیرد، مشکلات گفتاری بیشتری را به وجود میآورد. اکثر بیماران متوجه بروز تغییراتی در گفتارشان میشوند، این تغییرات برای بیمارانی که ارتودنسی لینگوال را انتخاب میکنند، بیشتر است و اصلاح آنها نیز زمان بیشتری طول میکشد. به علاوه بریس لینگوال از بریسهای دیگر ناراحت کنندهتر است، چون سیمها و براکتها به زبان نزدیکترند.
- ضمناً هزینه ارتودنسی لینگوال بیشتر از هزینه ارتودنسی با بریس فلزی معمولی است.
بریسهای سرامیکی برای ارتودنسی بزرگسالان
براکتهای بریسهای سرامیکی از مواد شفاف یا همرنگ دندان با بافتی همانند بافت دندان ساخته میشوند، به همین دلیل بریس سرامیکی نسبت به بریس فلزی کمتر جلب توجه میکند. به علاوه سیمی که برای به هم متصل کردن براکتهای سرامیکی به کار برده میشود، هم همرنگ دندان است.
از آنجایی که بریس سرامیکی نیز مانند بریس فلزی عمل میکند، این دو نوع بریس به یک اندازه موثرند و ضمناً میزان ناراحتی حاصل از درمان با آنها نیز به یک میزان است.
مهمترین عیب استفاده از بریسهای سفید این است که اگر کشهای بریس را به خوبی تمیز نکنید، کشها به راحتی لک میشوند. به علاوه مادهای که برای ساخت بریس سرامیکی به کار برده میشود، باعث میشود بریس سرامیکی گرانتر از بریس فلزی باشد.
بریس سرامیکی برای بسیاری از افرادی که در دوران بزرگسالی در صدد ارتودنسی برمیآیند، تعادل مناسبی را بین هزینه، سرعت و زیبایی ظاهری برقرار میکند. براکتهای بریس شفاف از فاصله دور جلب توجه نمیکنند و از فاصله نزدیک هم ظاهر چندان ناخوشایندی ندارند. سرعت درمان با بریس سرامیکی معادل سرعت درمان به روش ارتودنسی نامرئی است.
بریس خود باز و بسته شونده برای ارتودنسی بزرگسالان
بریس خود باز وبسته شونده از نظر ظاهری تقریباً مانند بریسهای فلزی معمولی است و از براکت و سیم تشکیل میشود. اما بریس خود باز و بسته شونده به دلیل بهرهگیری از تکنولوژی مدرن برای صاف و ثابت نگه داشتن سیم قوسی نیازی به کش یا بست فلزی ندارد.
- بریس خود باز و بسته شونده عرضه شده از سوی بعضی برندها مانند دیمون (Damon) با براکتهای شفاف نیز به بیماران ارائه میشوند تا بیمارانی که نگران ظاهرشان هستند هم بتوانند از این نوع بریس استفاده کنند.
- سیستم خود بسته شونده در بریس دیمون با تکنولوژی پیشرفته سیمهای فعال شونده در اثر دریافت حرارت ترکیب میشود، به این ترتیب فرآیند منظم کردن دندانها با ملایمت و بدون نیاز به جلسات تنظیم طولانی انجام میشود. بیمارانی که از براکتهای فلزی معمولی استفاده میکردند، معمولاً بعد از هر جلسه تنظیم دچار درد یا ناراحتی میشدند، اما بریسهای خود باز و بسته شونده با سرعتی پیوستهتر دائماً در حال تنظیم شدن هستند.
- چون در بریس خود باز و بسته شونده از کش استفاده نمیشود، این نوع بریس بهداشتیتر است. براکتها به گونهای طراحی شدهاند تا گیر غذایی کمتری نسبت به بریسهای قدیمی داشته باشند.
- چون بریس خود باز و بسته شونده روش موثرتری برای حرکت دادن دندانها است، طول درمان با بریس خود باز و بسته شونده کوتاهتر از درمان ارتودنسی با بریس فلزی است. به علاوه تنظیم بریس خود باز و بسته شونده به ویزیتهای کمتری نیاز دارد، این دو مزیت بریس خود باز و بسته شونده را به بریسی ارزانتر برای اقشار کمدرآمد تبدیل میکند.
- درمان با بریس خود باز و بسته شونده محدودیتهایی هم دارد و این روش برای درمان تمام بیماران مناسب نیست.
بریس فلزی معمولی برای ارتودنسی در بزرگسالان
حتی بریسهای فلزی ثابت قدیمی نیز در مقایسه با ردیف سیمهایی که خود یا والدینتان در دوران مدرسه دیدهاید، تفاوت چشمگیری کردهاند. بریسهای فلزی جدید به لطف پیشرفت تکنولوژی سبکتر و کوچکتر شدهاند و کمتر جلب توجه میکنند.
براکتهای استیل ضدزنگ گرید بالا به تکتک دندانها متصل میشود و سیم فلزی منعطفی از میان براکتها عبور داده میشود. از بستهای فلزی یا کشهای کوچک نیز برای محکم نگه داشتن سیم استفاده میشود. متخصص ارتودنسی از طریق محکم کردن سیم در نقاط مختلف میتواند دندانها را به سمت موقعیت مطلوب حرکت دهد. گاهی اوقات از زنجیرها یا کشهای بزرگتر برای متصل کردن دندانهای بالا به پایین و اعمال کشش در جهتهای خاص استفاده میشود.
- برخی بیماران باید شبها از نوعی هدگیر استفاده کنند.
- جایگذاری براکتها یک تا دو ساعت زمان میبرد. بستن بریس دردناک نیست، اما بیمار در روزهای اول بستن بریس و پس از هر جلسه تنظیم در دندانهایش احساس ناراحتی میکند.
- طول درمان ارتودنسی با بریس فلزی معمولی 18 ـ 24 ماه است. چون احتمال پوسیدگی دندان در این مدت وجود دارد، مراقبت از دندانها و تمیز کردن بریس در دوران درمان اهمیت ویژهای مییابد.
- یکی از مزایای درمان با بریس فلزی برای نوجوانان و حتی برخی بزرگسالان این است که بیمار میتواند رنگ کشهای متصل به براکتها را خودش انتخاب کند. حق انتخاب رنگ بریسها دستکم این امکان را برایتان فراهم میکند تا سبک خاص خودتان را در طول درمان حفظ کنید.
سازو کار عملکرد بریسهای ارتودنسی بزرگسالان
در ارتودنسی مدرن از انواع مختلفی از بریسها استفاده میشود. سازو کار عملکرد این بریسها اندکی با هم تفاوت دارد، اما اصلاح مشکلات مربوط به نامرتبی دندانها هدف اصلی از استفاده از تمام این بریسها محسوب میشود. دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی به دلایل زیر انجام ارتودنسی را توصیه میکنند:
- کج، نامرتب، شلوغ، به هم فشرده یا جلو بودن دندانها و ضروری بودن صاف و مرتب کردن دندانها
- فاصلهدار بودن دندانها
- وجود مال اکلوژنهایی مانند اوربایت یا آندربایت: در این حالت دندانهای بالا و پایین به خوبی روی هم قرار نمیگیرد و این ناهنجاری بر بایت بیمار اثر میگذارد.
- نامرتب بودن دندانها به دلیل نقصهایی مادرزادی مانند شکاف لب و کام یا لب شکری
درمان ارتودنسی ارزش سرمایهگذاری را دارد، چرا که در صورت درمان نشدن مشکلات فوق احتمال بروز عوارض زیر وجود دارد:
- اختلال در غذا خوردن
- چون بیمار نمیتواند دندانهایش را به خوبی تمیز کند، در آینده دچار ناراحتیهای مختلف دهان و دندان میشود.
- افزایش احتمال آسیب دیدن دندانهای قدامی
- سردردهای ناشی از وارد شدن فشار به فک و عضله
- مشکلات گفتاری
- خجالت کشیدن از وضعیت دندانها
هزینه درمان ارتودنسی در بزرگسالان
هزینه ارتودنسی برای بزرگسالان و نوجوانان یکی از عواملی است که بسیاری را از درمان ارتودنسی منصرف میکند، به علاوه بسیاری از شرکتهای بیمه خسارت هزینه درمان ارتودنسی را پرداخت نمیکنند. هزینه ارتودنسی بزرگسالان به نوع ارتودنسی انتخاب شده بستگی دارد. بریس خانگی ارزانترین روش ارتودنسی بزرگسالی است که البته چندان هم ارزان نیست.