تهران ،فرمانیه، جنب باشگاه فرمانیه، ساختمان پزشکان ۲۴۱،طبقه سوم واحد شماره ۱۱

اگر پس از اینکه دندان خود را روکش کردید، درد شدید دارید، ممکن است دندان شما دچار عفونت شده باشد. اگر پس از انجام عصب‌کشی، دندان روکش شده باشد، احتمال عفونت وجود ندارد، زیرا پالپ یا عصب‌ها و بافت پیوندی دندان درطول عصب‌کشی برداشته می‌شوند. به عبارت دیگر، وقتی که دندان بیمار روکش می‌شود، در حالی که درمان عصب‌کشی برای او انجام نشده است، احتمال ایجاد عفونت در زیر روکش وجود دارد، زیرا هنوز بافت پالپ که محل عفونت و ایجاد درد است، در دندان وجود دارد. اما قبل از اینکه نتیجه‌گیری کنید، درباره احساس درد، هنگام جویدن در دندان روکش شده، با دندانپزشک مشورت کنید. دندانپزشکان می‌توانند راه‌حل مناسبی به شما پیشنهاد دهند.

روکش دندان چیست؟


روکش دندان چیست؟

روکش دندان مانند پوششی است که روی دندان آسیب دیده قرار می‌گیرد. روکش، در جای خود محکم شده و بخشی از دندان را که در دهان قابل دیدن است، می‌پوشاند.

وظیفه روکش، حفظ اندازه و شکل دندان است و همچنین از دندان محافظت می‌کند. گاهی اوقات، روکش‌های دندانی در دو طرف دندان از دست رفته قرار می‌گیرد، تا بریج (دندان مصنوعی که فضای خالی دندان را پر می‌کند) را در جای خود نگه دارد. روکش‌ها از مواد مختلفی مانند پورسلین، سرامیک و فلزی ساخته می‌شوند.

این احتمال وجود دارد که پس از انجام درمان عصب‌کشی به روکش دندان نیاز داشته باشید، تا از دندان محافظت کند. یا ممکن است دندانپزشک در صورت وجود عوامل زیر، روکش دندان را پیشنهاد دهد:

علائم عفونت بعد از روکش دندان


علائم عفونت بعد از روکش دندان

اگر قبل از قرار دادن روکش دندان، عصب کشی انجام نداده باشید، دندان شما هنوز دارای عصب است. گاهی روکش به عصب آسیب‌دیده، فشار وارد کرده و منجر به عفونت می‌شود، یا عفونت می‌تواند ناشی از مواد قدیمی پرکردن دندان در زیر روکش باشد، که باکتری به آن نفوذ کرده و باعث عفونت عصب می‌شود.

نشانه‌های عفونت دندان شامل موارد زیر است:

چه عواملی منجر به عفونت و درد دندان روکش شده می‌شود؟


دلایل مختلفی وجود دارد که می‌تواند منجر به درد و عفونت در یک دندان روکش شده شود، این عوامل شامل:

پوسیدگی دندان زیر روکش 

چون دندان زیر روکش، هنوز دارای بافت زنده است، ممکن است در مرز بین دندان و روکش، دچار پوسیدگی یا سوراخ شود که منجر به درد مداوم در آن ناحیه می‌شود.

اگر پوسیدگی دندان تا حدی بزرگ شود که به عصب آسیب برساند، ممکن است به درمان عصب کشی نیاز داشته باشید.

درد لثه ناشی از انجام روکش

ممکن است پس از انجام درمان برای قرار دادن روکش، احساس درد موقتی داشته باشید. این درد نباید بیشتر از 2 هفته طول بکشد. اگر پس از قرار دادن روکش، احساس درد شدیدی دارید، یا اگر درد شما بیش از 2 هفته ادامه یافت، با دندانپزشک مشورت کنید.

شکستگی دندان یا روکش 

یک شکستگی در روکش یا دندان در زیر روکش، می‌تواند درد خفیفی ایجاد کند. همچنین ممکن است دندان به دلیل این شکستگی نسبت به سرما، گرما یا هوا حساسیت نشان دهد. در صورت مشاهده هرگونه شکستگی، لقی یا ترک در روکش دندان، لازم است که آن را ترمیم کنید.

دندان قروچه (براکسیسم) 

فشار دادن دندان‌ها روی هم در طول شب را براکسیسم یا دندان قروچه می‌گویند که می‌تواند بر روکش دندان فشار وارد کرده و درد ایجاد کند.

تحلیل لثه 

در صورتی که لثه‌های شما در اطراف روکش دندان، دچار تحلیل شده و بخشی از ریشه دندان در معرض دید قرار گرفته باشد، باعث ایجاد درد و حساسیت در دندان می‌شود. تحلیل لثه ممکن است بر اثر مسواک زدن محکم ایجاد شود. هنگامی که لثه تحلیل می‌رود، احتمال تجمع جرم و بیماری لثه افزایش می‌یابد.

روکش بدرستی روی دندان قرار نگیرد 

اگر روکش بدرستی روی دندان قرار نگیرد، ممکن است باعث ایجاد درد شود، همچنین می‌تواند بر جویدن یا لبخند شما نیز تاثیرگذار باشد. اگر هنگام جویدن احساس درد دارید، معمولاً به این معنی است که روکش روی دندان بیش از اندازه بلند است.

روکش دندان باید مطابق با حالت جویدن شما در دیگر دندان‌ها باشد. اگر هنگام جویدن احساس درد دارید، این مشکل می‌تواند منجر به درد در فک یا سردرد شود.

چگونه عفونت و درد دندان روکش شده را درمان کنیم؟ 


اگر دندان درد شما شدید است و برطرف نمی‌شود، باید به دندانپزشک مراجعه کنید. ممکن است به درمان عصب‌کشی، روکش یا به کشیدن دندان نیاز داشته باشید. درمان درد دندان روکش شده به علت و شدت آن بستگی دارد. برخی از روش‌هایی که ممکن است در رفع این درد به شما کمک کند در زیر عنوان شده است:

داروهای مسکن

داورهای بدون نسخه (OTC) مانند ایبوپروفن (ادویل) یا استامینوفن (تیلنول) می توانند بطور موقت دندان درد شما را تسکین دهند.

آنتی‌بیوتیک

درمان عفونت دندان روکش شده با آنتی‌بیوتیک

این گونه نیست که همه عفونت‌های دندان به آنتی‌بیوتیک نیاز داشته باشند. در برخی موارد، دندانپزشک ممکن است بتواند آبسه را تخلیه کند و در موارد دیگر، ممکن است دندان، به عصب‌کشی یا کشیدن دندان عفونی، نیاز داشته باشد.

آنتی‌بیوتیک‌ها بطور کلی هنگامی مصرف می‌شوند که:

نوع آنتی‌بیوتیکی که نیاز دارید، به نوع باکتری که منجر به عفونت شده، بستگی دارد. دسته‌بندی مختلفی از آنتی‌بیوتیک‌ها، روش‌های متفاوتی برای از بین بردن باکتری دارند. دندانپزشک، آنتی‌بیوتیکی را پیشنهاد می‌دهد که بتواند بطور مؤثر عفونت را از بین ببرد.

آنتی‌بیوتیک‌های دسته پنی‌سیلین، مانند پنی‌سیلین و آموکسی‌سیلین متداول‌ترین نوع آنتی‌بیوتیک برای درمان عفونت‌های دندان هستند.

آنتی‌بیوتیک دیگری به نام مترونیدازول نیز ممکن است در برخی از انواع عفونت‌های باکتریایی مورد استفاده قرار بگیرد. این آنتی‌بیوتیک، گاهی اوقات همراه با پنی‌سیلین تجویز می‌شود تا انواع بیشتری از گونه‌های باکتریایی را پوشش دهد.

درحالی که آنتی‌بیوتیک‌های پنی‌سیلین معوملاً در درمان عفونت‌های دندان استفاده می‌شوند، بسیاری از افراد به این آنتی‌بیوتیک حساسیت دارند. حتماً درباره واکنش‌های آلرژیک خود که در گذشته نسبت به داروها داشته‌اید، به دندانپزشک اطلاع دهید. اگر نسبت به پنی‌سیلین حساسیت دارید، دندانپزشک می‌تواند آنتی‌بیوتیک دیگری مانند کلیندامایسین یا آریترومایسین تجویز کند.

آبکشی دهان با آب‌ نمک 

آبکشی دهان با آب نمک می‌تواند التهاب و درد را کاهش دهد. نصف قاشق چای‌خوری نمک را با آب گرم مخلوط کرده و آن را به مدت 30 ثانیه در دهان بچرخانید. اینکار را چندبار در روز تکرار کنید.

غذاهای مشکل‌ساز 

پرهیز از خوردن غذاهای چسبناک، شیرین و غذاهای سفت پس از گذاشتن روکش دندان، به کاهش درد شما کمک می کند. غذاهای داغ یا سرد می‌تواند باعث ایجاد درد شود. سعی کنید غذاهایی که می‌خورید هم‌دما با اتاق باشد.

درمان براکسیسم

اگر علت درد شما ناشی از فشار دادن دندان به هم و دندان قروچه باشد، پزشک درمان‌های مخصوص براکسیسم را به شما پیشنهاد می‌دهد. محافظ دندان و اسپلینت دهان نیز گاهی یک گزینه درمانی مناسب است.

درمان دوباره عصب‌کشی

درمان عفونت دندان روکش شده با درمان دوباره عصب‌کشی

درمان یک عصب‌کشی ناموفق با تشخیص علائم آغاز می‌شود. درمان شما چه اخیراً انجام شده یا اینکه چندین سال قبل انجام شده است، تشخیص علائم پوسیدگی دندان می‌تواند به حفظ دندان شما کمک کند. شروع درمان در اولین زمان ممکن، از ایجاد عفونت بیشتر و برطرف شدن درد کمک می‌کند.

روند درمانی عصب‌کشی طبق مراحل زیر انجام می‌شود:

درحالی که درمان دوباره عصب‌کشی ممکن است پر هزینه به نظر برسد، اما اگر این درمان انجام نشود، می‌تواند منجر به آسیب‌های بیشتری شود که هزینه بالاتری را به شما تحمیل خواهد کرد. ممکن است کشیدن دندان یک گزینه ارزان ‌قیمت به نظر برسد، اما هنگامی که نتوانید دندان از دست رفته را جایگزین کنید، باعث آسیب به دندان‌های اطراف و حتی از دست دادن استخوان فک می‌شود. تا جایی که امکان دارد، معمولاً حفظ دندان طبیعی بهترین گزینه است.

جراحی آندودانتیک

گاهی اوقات، درمان عصب‌کشی معمولی برای حفظ یک دندان کافی نیست، و دندانپزشک ممکن است جراحی را پیشنهاد دهد. متداول‌ترین نوع جراحی آندودانتیک، آپیکواکتومی (جراحی ریشه دندان) است. در طول این جراحی، بافت لثه باز می‌شود تا استخوان ظاهر شده و التهاب یا بافت عفونت تخلیه ‌شود. انتهای ریشه نیز برداشته می‌شود.

کشیدن و جایگزین کردن دندان

اگر قصد انجام درمان عصب‌کشی یا جراحی آندودانتیک را ندارید، کشیدن دندان، آخرین گزینه شما خواهد بود، اگرچه بطور کلی پیشنهاد می‌شود که تا جایی که امکان دارد، دندان طبیعی خود را حفظ کنید، اما ممکن است گاهی اوقات، کشیدن دندان مناسب‌ترین روش درمانی باشد.

یک عصب‌کشی ناموفق و رها کردن آن بدون درمان، منجر به عفونت خطرناکی می‌شود که می‌تواند عوارض جدی ایجاد کند. ممکن است آبسه‌های به شدت دردناک ایجاد شده و حتی عفونت چرکی نیز بوجود می‌آید. عفونت در پالپ دندان نمی‌تواند بدون درمان بهبود یابد و با گذشت زمان بدتر می‌شود. پس از مشاهده علائم به سرعت درمان را آغاز کنید زیرا اینکار بهترین راه برای حفظ دندان طبیعی و سلامت دهان شما خواهد بود.

چگونه از عفونت دندان روکش شده پیشگیری کنیم؟ 


بهداشت دندانی مناسب از ایجاد عفونت دندان روکش شده جلوگیری می‌کند، حتماً:

علاوه بر این، از جویدن غذاهای سخت مانند یخ که باعث آسیب به روکش دندان می‌شود، خودداری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *