لقی دندان علل متفاوتی دارد که شامل بیماری لثه، ضربه، شکستگی دندان، درمان ارتودنسی میشود بیماری لثه در بزرگسالان اگر به موقع درمان نشود باعث تحلیل استخوان اطراف دندان و لقی میشود. بیماری لثه بسته به میزان لقی دندان جراحی و کشیده میشود. لقی دندان را باید جدی گرفت لقی به جز در هنگام افتادن دندان شیری در بقیه موارد یک حالت پاتولوژیک و بیماری میباشد که در صورت وجود لقی در دندان باید به دانپزشک مراجعه کرد. با توجه به علل مختلف لقی دندان روش درمانی بیماری متفاوت است، اگر لقی بخاطر ضربه بوده درمان فیکس کردن دندان توسط دندانپزشک انجام شده و در صورت شکستگی بسته یه خط شکستگی درمان خاصی انجام میشود.
عوامل بروز و تشدید لق شدن دندان
علل متعددی در بروز این مشکل نقش دارند. بعضی از بیماران دچار پیش زمینه ژنتیک عفونت لثهها هستند که لازم است این افراد از نظر وضعیت سلامت خانوادگی بررسی شوند. رعایت بهداشت دهان و دندان به طور قطع میتواند خطرات بروز عفونت لثهها را کاهش دهد. گرچه جرمهای دندان بهطور مستقیم عامل بروز بیماری نیستند، اما محیط مناسبی برای رشد و تکثیر باکتریها فراهم می کنند. سلامت عمومی فرد نیز نقش مهمی در اینباره دارد. به عنوان مثال افراد دیابتی بیش از دیگران در معرض این بیماری قرار دارند. البته عفونت دندان بر وضعیت سلامت عمومی نیز تأثیر میگذارد و بخصوص افراد مبتلا به ناراحتیهای قلبی عروقی، دیابت و خانمهای باردار بیشتر در معرض خطر هستند. سن نیز عامل دیگری است و معمولاً افراد در سنین 30 تا 40 سال برای رفع این مشکل به دندانپزشک مراجعه میکنند. استعمال دخانیات را نیز نباید فراموش کرد، زیرا عامل بسیار مهمی در پیشرفت عفونت لثههاست و سرانجام اینکه مسواکهای خیلی زبر و مسواک زدن محکم نیز میتواند بتدریج به بافت لثه آسیب برساند.
علائم
دندانهای لق عموما علائم و نشانههای دیگری بجز لقشدن دندانها دارند. این علائم از قرار زیر هستند:
• خونریزی لثهها
• زخم شدن لثهها
• متورم شدن، بنفش یا قرمز رنگ شدن لثهها
• خونریزی در طول مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن
• چرک دور دندان
• انباشت غذا بین دندانها یا زیر لثهها
• عقب رفتن لثهها
بسیاری از این علائم که همراه با لقشدن دندانها هستند و از علائم بیماری لثه شدید میباشند. باید در سریع ترین زمان ممکن به علت دندان لقشده خود پی ببرید تا قبل از این که دیر شود، آن را درمان کنید.
تشخیص علت دندان لق شده
پس از اینکه دندان لق شد، باید سریعا به دندانپزشک زیبایی خوب مراجعه و مشکل خود را با وی درمیان گذاشت. دندانپزشک ابتدا علت لق شدن دندان را بررسی میکند. این امر تا زمانی که بیماری پریودنتال از سطح متوسط به سطح پیشرفته نرفته، مشخص نمیشود. لق شدن یک دندان و حرکت آن براساس میزان از دست رفتن استخوان مرتبط با آن دندان میباشد. حتی لق شدن خفیف دندان به معنای بیماری شدید استخوان اطراف دندان میباشد. بی توجهی به این معضل موجب تشدید بیماری استخوان فک شده و نهایتا فرد نمیتواند با دندان لقشده چیزی بجود یا فشاری بر روی آن وارد کند. این امر ممکن است منجر به افتادن دندان شود. تجمع پلاک و جرم در نواحی عمیق تر زیر دندان، میزان خطر لق شدن دندان را افزایش میدهد. دندانپزشک خوب با معاینه وضعیت دهان و دندان، علت لق شدن دندان را تشخیص و در صورت لزوم آزمایشات دیگری را جهت شناخت علت اصلی این مشکل نیز تجویز مینماید.
درمان
مراجعه به دندانپزشک برای تمیز کردن حرفهای دندانها
شما با تمیز کردن گسترده دندانها و لثههای خود میتوانید همه باکتریهایی که درد دهانتان تجمع کردهاند را از بین ببرید و لقی دندان را برطرف کنید. همچنین تمیز کردن حرفهای لثهها به درمان بیماریهای لثه که عامل زمینهای برای لقی دندان بوده است، کمک میکند. در واقع، اگر هنگام جویدن غذا احساس درد میکنید میتوانید با جرمگیری یا تمیز کردن حرفهای دندانها، این مشکل را قبل از آنکه شدیدتر شود، درمان کنید.
استفاده از درمان ارتودنسی
اگر بینظمی و نامرتبی دندانها عامل لقی و ناپایداری دندان باشد، لازم است یک دوره درمان ارتودنسی برای بیمار برنامهریزی و انجام شود تا دندانهای او صاف و مرتب شوند و نیروی وارد بر آنها به صورت یکنواخت بر روی سطح همه دندانها توزیع شود.
از محافظ دهانی (نایت گارد) استفاده کنید
برای مقابله با عوارض بیماریهایی مانند دندان قروچه و جلوگیری از ساییده شدن دندانها و لثههایتان در هنگام خواب، از یک محافظ دهانی (نایت گارد) استفاده کنید. دندانپزشک شما میتواند پس از یک مشاوره اختصاصی و بررسی وضعیت دندانهای شما، یک محافظ دهانی مناسب را به شما توصیه کند.
دندان لق را بکشید
دندان لقی که آزادانه در تمامی جهات حرکت میکند و به نظر میرسد که کار آن از ترمیم و درمان گذشته است، بهتر است کشیده شود، چون این کار به نفع خود شما خواهد بود.
اسپلینت دندان
اسپلینت کردن دندان یک عمل کلینیکی دندانپزشکی است که طی آن، دندانهای لق به دندانهای محکم کناری خود متصل میشوند. این کار باعث میشود که نیروی ناشی از گاز زدن به طور یکنواخت بر روی دندانها توزیع شود و فشار وارد بر دندان لق کاهش پیدا کند. اسپلینت دندانها معمولاً با استفاده از یک سیم استیل نازک انجام میگیرد که از فاصله بین دندانهای لق و دندانهای محکم کناری آنها به شکل خاصی عبور داده میشود و دندان لق را با حداکثر پایداری و استحکام در جای خود نگه میدارد.
مراقب رژیم غذایی خود باشید
مواد معدنی از قبیل کلسیم و سیلیس برای ترمیم و بازسازی ساختار دندانها ضرورت حیاتی دارند. ویتامینهای C، D و K نیز برای سلامتی لثهها و استحکام دندانها اهمیت زیادی دارند. بنابراین شما باید مقدار بیشتری از غذاهای غنی از ویتامین C از قبیل مرکبات، آب لیمو، پرتقال و غیره را در برنامه غذایی خود داشته باشید و محصولات لبنی و سبزیجات تازه را نیز بیشتر مصرف کنید تا کلسیم مورد نیاز برای دندانهایتان تأمین شود.
در نهایت شما دچار التهاب و خونریزی لثهها و بوی بد دهان خواهید شد. لثههای شما از روی دندانها عقب میروند و نهایتاً از دندان جدا خواهند شد. بنابراین اگر درمان اصولی و به موقع انجام نشود، دندان شما خواهد افتاد و یا مجبور خواهید بود که آن را بکشید.
پیشگیری از لق شدن دندان
بهترین راه پیشگیری، رعایت اصول بهداشت دهان و دندان با مسواک زدن دقیق دندانها دو بار در روز به مدت دستکم دو دقیقه است. همچنین باید به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کرد. اگر سابقه بروز این بیماری در افراد خانواده وجود دارد، باید حتماً مهم تلقی شود. در درمان قرمزی، تورم و خونریزی لثهها نیز نباید تردید کرد. لق شدن دندان ها در سنین بزرگسالی به دلایل مختلف و به اشکال متفاوتی ممکن است ایجاد شود. برای تشخیص لقی دندان ها نیز روش معاینه خاصی وجود دارد که بایستی توسط دندان پزشک انجام شود. در مورد درمان نیز حتما با دندانپزشک خود یا یک متخصص لثه مشورت کنید. لقی طبیعی که در حقیقت به عنوان لقی گفته نمی شود و آن را در دندانپزشکی موبالیتی می گویند. هر دندان طبیعی تا حد جابجایی طبیعی دارد که هیچ اشکالی ندارد. بیماری لثه مشکلات پریو و به عبارتی مشکل در بافتهای نگهدارنده دندان یعنی لثه و استخوان آلوئول میتواند موجب لقی دندانها شود. در صورت عدم درمان این مشکلات دندان مربوطه از دست می رود. همچنین در طی درمانهای ارتدنسی دندانها حین حرکت، لق شده و پس از تثبیت در محل جدید مجددا سفت میشوند. پزشکتان حتما این موضوع را تحت مراقبت دارد اما بهتر است بیمار هم محلهای لقی را به دکتر متذکر شود اما جای نگرانی نیست. برخی بیماریهای عمومی (سیستمیک) میتواند با تحلیل استخوان اطراف ریشه دندان (آلوئول) موجب لقی دندان شود. برخی از این بیماریها خطرناک هم هستند و دندانپزشک می تواند اولین کسی باشد که از روی لقی دندان فرد و درخواست آزمایش، شخص را مطلع کرده و به متخصص مربوطه ارجاع دهد. ضربه به دندان میتواند موجب شل شدن آن شود. معمولا این موارد خود بخود رفع میشود اما باید دندان بیمار برای حداقل 6 ماه تحت نظر دندانپزشک یا متخصص باشد که اگربیمار نیاز به معالجه ریشه (عصب کشی) دارد، درمان انجام شود تا دندان عفونت نکند.