تهران ،فرمانیه، جنب باشگاه فرمانیه، ساختمان پزشکان ۲۴۱،طبقه سوم واحد شماره ۱۱

مراقبت از دندان مصنوعی با رعایت بهداشت دهان و چکاپ منظم

دندان مصنوعی را می‌توان جایگزین همه یا فقط برخی از دندان‌ها کرد. هنگامی که دندان مصنوعی جایگزین تمام دندان‌های شما می‌شود به آن «دندان مصنوعی کامل» اطلاق می‌شود. دندان مصنوعی کامل روی لثه‌ و استخوان فک شما قرار می‌گیرد. برخی از دندان مصنوعی‌ها به ایمپلنت‌های دندانی متصل می‌شوند که در فک تثبیت شده‌اند. «دندان مصنوعی جزئی» جایگزین برخی از دندان‌ها شده و معمولاً از طریق تاج یا ایمپلنت دندان به دندان‌های موجود متصل می‌شود.

نحوه مراقبت از دندان‌های مصنوعی موجب دوام و رضایت‌مندی در زمان استفاده از آن‌ها می‌گردد. برای ماندگاری و دوام بهترِ دندان‌های مصنوعی از آن‌ها به درستی مراقبت کرده و دستورالعمل‌های دندانپزشکان را رعایت کنید.

دندان مصنوعی چیست؟


مراقبت از دندان مصنوعی

دندان مصنوعی نوعی وسیله دندانپزشکی متحرک است که به جای دندان‌های از دست رفته، قرار می‌گیرد. دندان مصنوعی لبخند و ظاهر شما را بهبود می‌بخشد. ممکن است شنیده باشید که اطرافیان، به دندان مصنوعی با عنوان دندان ساختگی و غیرطبیعی اشاره دارند. دندانسازها، دندانپزشکانی هستند که در جایگزین کردن دندان‌ها تخصص دارند.

چه کسانی به دندان مصنوعی نیاز دارند؟


در افراد با سن بالای 60 سال، احتمال استفاده از دندان مصنوعی بیشتر است، اما هر کسی ممکن است به این وسیله دندانپزشکی نیاز داشته باشد. در صورتی که به دلایل زیر دندان‌های خود را از دست بدهید، به دندان مصنوعی نیاز خواهید داشت:

  • پوسیدگی (خراب شدن دندان)
  • آسیب به صورت
  • بیماری لثه یا تحلیل لثه

انواع دندان مصنوعی 


دندانپزشک براساس تعداد دندان‌هایی که فرد از دست داده است، بهترین نوع دندان مصنوعی را پیشنهاد خواهد داد. دندانپزشک ممکن است از انواع مختلف دندان مصنوعی استفاده کند، که شامل موارد زیر است:

  • کامل: این دندان‌ها روی لثه قرار می‌گیرند. آنها جایگزین یک ردیف کامل دندان در لثه بالا، لثه پایین یا هر دو لثه خواهند شد.
  • نیمه کامل : این دندان‌ها یک یا چند دندان از دست رفته را، جایگزین خواهند کرد. دندان مصنوعی نیمه کامل به دیگر دندان‌هایی که در دهان وجود دارد وصل شده، یا اینکه گاهی اوقات به ایمپلنت دندان (پیچ‌های تیتانیومی) متصل می‌شوند.
  • نیمه کامل ثابت : دندان‌های مصنوعی نیمه کامل ثابت، که بریج‌های دندانی نیز نامیده می‌شوند، بطور دائم به دندان‌های اطراف متصل می‌شود. فقط یک متخصص دندانپزشکی می‌تواند دندان نیمه کامل ثابت یا بریج را از دهان خارج کند.

کارهایی که در مراقبت از دندان مصنوعی نباید انجام دهیم


  • از وسایل تیز استفاده نکنید. از وسایل تیز یا هر چیزی که باعث ساییده شدن دندان مصنوعی می‌شود استفاده نکنید. وسایلی مانند خلال دندان یا اسکریپر دندان را نباید برای دندان مصنوعی بکار ببرید، زیرا آنها به آسانی می‌لغزند و ممکن است به بافت زبان شما آسیب وارد کنند.
  • از مواد تمیز کننده ساینده استفاده نکنید. از مسواک زدن با مسواک‌هایی با موهای سخت، خمیردندان‌ها یا تمیزکننده‌های قوی خودداری کنید، زیرا این مواد به دندان مصنوعی شما آسیب می‌زنند.
  • خمیردندان‌های سفید کننده را کنار بگذارید. خمیردندان‌هایی که برچسب سفیدکننده دارند، اغلب حاوی هیدروژن پروکساید هستند که تاثیری بر رنگ دندان مصنوعی ندارند.
  • از محصولات حاوی مواد بلیچینگ یا سفید کننده استفاده نکنید. محصولات سفیدکننده میتواند دندان مصنوعی را ضعیف کرده و رنگ آنها را تغییر دهد. دندان‌های مصنوعی که دارای اتصالات و قسمت‌های فلزی هستند، در محلول کلورین قرار ندهید، زیرا کلورین می‌تواند فلز را از بین برده و تغییر رنگ دهد.
  • از آب داغ استفاده نکنید. آب داغ یا آب در حال جوش، می‌تواند باعث کج شدن دندان مصنوعی شود – به جای آن از آب گرم برای مراقبت از دندان مصنوعی استفاده کنید.
  • هنگام غذا خوردن از کشیدن غذا با دندان خودداری کنید. عادت کردن به دندان مصنوعی به زمان نیاز دارد، اما بسیار مهم است که وقتی در حال یادگیری غذا خوردن با دندان مصنوعی هستید، از آنها به درستی استفاده کنید. از خوردن لقمه‌های بزرگ غذا خودداری کنید، هنگام جویدن، غذا را با دندان نکشید، و غذاهایی که سفت هستند را با دندان‌های مصنوعی جلو نخورید، با اینکار از آسیب و شکستن دندان مصنوعی پیشگیری می‌شود.
  • نسبت به دندان‌های مصنوعی خود بی‌توجه نباشید. دندان‌های مصنوعی بخش مهمی از زندگی روزانه شما هستند، از این رو، مهترین نکته در مراقبت از دندان مصنوعی، نگهداری مناسب از آنها است تا بتوانند به خوبی در طولانی ترین زمان ممکن، برای شما کار کنند. نسبت به آنها بی‌توجه نباشید و آنها را پرتاب نکنید. همیشه با هوشیاری کامل و به آرامی آنها را حمل کنید، آنها را تمیز و بهداشتی نگه دارید، تا دهان شما سالم بماند

مراقبت‌های لثه هنگام استفاده از دندان مصنوعی


اگر به تازگی از دندان مصنوعی استفاده می‌کنید، ممکن است با  سؤالاتی مانند «هنگام استفاده از دندان مصنوعی چگونه از لثه مراقبت کنیم؟» یا «اگر دندان مصنوعی داریم، باید لثه را مسواک بزنیم؟» مواجه شوید.

در حقیقت اگر از دندان مصنوعی استفاده می‌کنید یا نه، باید بهداشت دندان را بخوبی رعایت کنید. اگر از دندان مصنوعی کامل استفاده می‌کنید، قبل از قرار دادن دندان مصنوعی، نه تنها لثه‌ها را، بلکه زبان و سقف دهان را نیز باید با یک مسواک نرم تمیز کنید. اینکار به رفع جرم کمک می‌کند و همچنین جریان خون را در بافت‌های دهان بهبود بخشیده و تحریک می‌کند.

مقالات اخیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید