گاهی اوقات ایمپلنت دندان دچار عفونت شده، که باعث التهاب در بافتهای نرم و از دست رفتن استخوان در اطراف ایمپلنت میشود، که اغلب به این مشکل پری ایمپلنتیت میگویند. پری ایمپلنتیت، التهابی شبیه به بیماری لثه است و روی بافتهای لثه و استخوان حمایت کننده اطراف ایمپلنت دندان اثر میگذارد. علائم عفونت ایمپلنت دندان شامل مواردی مانند، خونریزی بیشتر عوارض ایمپلنت دندان ناشی از عفونت است و شایع ترین نوع عفونت، پری ایمپلنتیت (peri-implantitis) نام دارد. پری ایمپلنتیت نوعی بیماری پریودنتال (لثه) است که به دلیل تجمع پیشرونده پلاک های عفونی ایجاد می شود، و در صورت عدم درمان، می تواند منجر به التهاب، از دست رفتن استخوان و نارسایی کاشت شود. عفونت ایمپلنت دندان توسط باکتری ها ایجاد می شود و می تواند بلافاصله پس از کاشت، یا ماه ها و حتی سال ها بعد اتفاق بیفتد
علائم و نشانههای عفونت ایمپلنت دندان
برای درمان عفونت قبل از اینکه پیشرفت کند و تأثیر شدیدی بر سلامت دهان و دندان بگذارد، مهم است که علائم و نشانه های آن را بدانید. علائم رایجی که بتوانند شما را راهنمایی کنند عبارتند از:
- بوی بد دهان / نفس بد بو
- وجود چرک یا خونریزی
- درد رو به وخامت، یا تبی که با دارو کاهش نمی یابد
- مشکل در جویدن
- تورم و قرمزی لثه
- شل شدن ایمپلنت
- افزایش عمق فاصله بین ایمپلنت و لثه
عوارض عدم درمان عفونت ایمپلنت دندان چیست؟
- اگر عفونت درمان نشود، میتواند برای سلامت فرد خطرناک باشد. باکتری به دندانهای دیگر گسترش یافته و منجر به پوسیدگی و از دست دادن دندانهای دیگر میشود. همچنین، استخوان ضعیف شده و جویدن غذاهای سفت، سخت و دردناک خواهد بود. در این شرایط، دندانپزشک باید تعدادی از دندانها را بکشد تا بتواند ایمپلنت ضعیف را تعویض کند.
- عفونت ایمپلنت دندان بر تنفس نیز تاثیر میگذارد، زیرا باکتری تا سینوسها نیز گسترش مییابد و نتیجه آن عفونت سینوسی است که بر دم و بازدم هوا اثر میگذارد. هنگامی که عفونت به دهان میرسد، میتواند به سیستم تنفسی آسیب برساند.
- عفونت ایمپلنت دندان میتواند وارد جریان خون شود و باعث عفونی شدن آن شده و در نتیجه عفونت خون ایجاد میشود. اگر عفونت به مغز برسد، بسیار خطرناک است زیرا خون را آلوده میکند. علاوه بر این، این بیماری میتواند آسیب جدی به قلب و دیگر اندامهای حیاتی بدن وارد کند.
- بنابراین نباید نشانههای هشدار دهنده را که پیش از این به آنها اشاره کردیم، نادیده بگیرید.
تشخیص عفونت ایمپلنت دندان
مشابه سایر بیماری های پریودنتال، درمان های موفقیت آمیز بیماری های اطراف ایمپلنت در مراحل اولیه کار کمتری می برند. بنابراین تشخیص به موقع و دقیق کاملاً ضروری است. ابتدا دندانپزشک دندان را معاینه می کند و در جستجوی علائم بالینی از قبیل وجود التهاب، چرک، عفونت و خونریزی در اثر تحریک ملایم بر می آید. وی سعی می کند سایر دلایل عفونت، مانند عفونت ناشی از جسم خارجی را رد کند. مرحله بعدی گرفتن عکس رادیوگرافی از ایمپلنت دندان آلوده است. از دست رفتن استخوان که علامت التهاب و عفونت پیشرفته است، در تصاویر رادیولوژی منعکس می شود. برای ارزیابی موفقیت روش های مختلف درمانی هم از تجزیه و تحلیل میکروبی قبل و بعد زیر حاشیه کمک گرفته می شود.
آیا میتوان ایمپلنت دندان عفونی شده را حفظ کرد؟
اگر عفونت و از دست رفتن استخوان در مراحل اولیه باشد، پلاک باکتریایی و جرم را میتوان با روش غیر جراحی همراه با درمان آنتیبیوتیک و تغییر طرح دندان مصنوعی رفع کرد. هرچه عفونت دندان سریعتر درمان شود، درمان سادهتر و احتمال موفقیت آن بیشتر است. اگر از دست رفتن استخوان متوسط تا شدید باشد، لازم است تا با استفاده از جراحی، بافتهای نرم اطراف ایمپلنت تمیز شود، سطح میکروسکوپی ایمپلنت از آلودگی پاک شده و در آخر از روش بازسازی استخوان جهت بهبود استخوان از دست رفته، استفاده شود. اگر ایمپلنت دندان به دلیل عفونت شدید شل شده باشد، امکان حفظ آن کم است. در این موارد، ایمپلنت باید تخلیه شده و به آن ناحیه استخوان پیوند زده شود. ممکن است بتوان هنگامی که عفونت به طور کامل برطرف شد و بازسازی استخوان تاره انجام شد، ایمپلنت دندانی دیگری در آنجا قرار داد.
اگر ایمپلنت دندان دارید، معاینات دورهای و پاکسازی تخصصی دندان هر چهار تا شش ماه، اهمیت بسیار زیادی دارد. این کار دندانپزشکان محله فرمانیه، باهنر، نیاوران، آجودانیه، اقدسیه و قیطریه را قادر میسازد تا ایمپلنتهای دندان را جهت وجود نشانههایی از التهاب و عفونت اولیه بررسی کرده و اگر نشانهای از عفونت یافت شود، اقدامات لازم انجام میشود.
پیشگیری از عفونت ایمپلنت دندان
- رعایت بهداشت عالی دهان و دندان بهترین راه برای جلوگیری از عفونت است
- اگر ایمپلنت دندانی دارید، حتما باید هر شش ماه یکبار خود را تحت معاینه منظم دندانپزشکی قرار دهید. دندانپزشک ایمپلنت های دندانی شما را از نظر علائم التهاب و عفونت زودرس بررسی میکند تا در صورت یافتن هر علامتی سریعاً برای درمان آن اقدام شود
- آموزش گرفتن در زمینه نگهداری ایمپلنت و مراقبت روزمره در منزل نیز از اهمیت فوق العاده ای برای حفظ ایمپلنت برخوردار است.