عصبکشی عملی است که به منظور حفظ یک دندان دچار عفونت انجام میشود. در این روش، مغز آسیبدیده یا عفونی دندان خارج شده، عفونت ریشهکن و کانالهای خالی پر میشوند. درمان اولیه برای درمان پوسیدگی دندان و منبع عفونت مغز دندان ضروری است. همچنین باید بررسی شود که آیا میتوان ساختار تخریبشدهی دندان را بازسازی کرد؟ اگر شکستگی دندان به مغز آن رسیده و یا عفونت با بیماریهای لثه همراه باشد، حفظ دندان در صورت امکان بسیار مشکل خواهد بود.
علائمی که نشان میدهد دندان نیاز به عصب کشی دارد
علائمی که باید به آنها توجه نمائید عبارتند از:
- درد
- حساسیت طولانی به گرما و سرما
- حساسیت به لمس کردن و جویدن
- زردی و لک دندان
- ورم
- حساسیت و خروج مایع از کیسههای آبسه و بافت استخوان و لثه مجاور
هر چند گاهاً علامتی از خود نشان نمیدهد.
نحوه انجام جراحی ریشه دندان
عصب کشی دندان اغلب در یک یا دو مراجعه به دندانپزشک انجام میشود و شامل مراحل زیر است:
- متخصص ترمیم ریشه دندان پس از معاینه دندان و بررسی عکس گرفته شده از دندان، بیحسی موضعی تزریق میکند. پس از بیحس شدن دندان، او یه لایه محافظ کوچک لاستیکی جهت خشک نگه داشتن دندان در آن ناحیه قرار میدهد تا دندان مورد نظر را از دندانهای مجاور آن جدا کرده و از ورود آب دهان به آن جلوگیری کند.
- سپس متخصص ترمیم ریشه تاج دندان را سوراخ کرده و از ابزارهای بسیار ظریفی برای حذف کردن بافت ریشه از داخل محفظه ریشه و کانالهای ریشه و تراشیدن روت کانال و پر کردن آن با مواد پر کننده دندان، استفاده میکند.
- بعد از تمیز و تراشیده شدن روت کانال، متخصص ترمیم ریشه، فضای داخل ریشه را با مواد پر کننده سازگار با محیط زیست (معمولاً مواد لاستیکی شکلی به نام کائوچو) پر میکند. جهت مهر و موم کردن کامل فضای ریشه، این ماده پر کننده با مواد چسبی داخل فضای ریشه قرار داده میشوند. در برخی موارد، جهت بستن ورودی کانال ریشه، یک ماده پر کننده موقت روی آن قرار میگیرد. قبل از ترمیم دندان، این ماده پر کننده موقت توسط دندانپزشک برداشته میشود.
- بعد از مراجعه نهایی به متخصص ترمیم ریشه، جهت قرار دادن روکش یا سایر مواد ترمیمی روی دندان و حفاظت و باز گرداندن آن به عملکرد کامل خود، باید به دندانپزشک مراجعه نمایید.
- اگر دندان فاقد ساختار مناسب جهت نگه داشتن مواد ترمیمی درون خود باشد، ممکن است دندانپزشک یا متخصص ترمیم ریشه، یک تکیهگاه داخل دندان قرار مدهد. جزئیات بیشتر درباره روشهای مختلف ترمیم دندان خود را میتوانید با پرسش از دندانپزشک خود کسب نمایید
مراقبتهای بعد
با دندان عصب کشی شده خود تا زمانی که توسط دندانپزشکتان ترمیم نشده، چیزی نجوید. دندان ترمیم نشده مستعد شکستن است، به همین دلیل بهتر است جهت ترمیم کامل دندان خود هر چه سریعتر به دندانپزشک مراجعه نمایید. به جزء این مورد، فقط باید بهداشت دهان و دندان خود، یعنی مسواک زدن، نخ دندان کشیدن یا چکآپ منظم دندانپزشکی را رعایت نمایید.
اغلب دندانهای عصب کشی شده، به اندازه یک دندان طبیعی دوام دارند. در موارد کمی، دندان عصب کشی شده بهطور کامل التیام پیدا نمیکند و درد آن ادامه پیدا میکند. گاهاً ممکن است ماهها یا حتی سالها پس از درمان، دندان دچار درد شود. در چنین مواردی، اغلب انجام جراحی ریشه دندان میتواند به حفظ دندان کمک کند