لکههای سفید روی دندان نشان دهنده کاهش مواد معدنی که به آن مینا گفته میشود در سطح دندانها است. اصطلاح تکنیکی این حالت هایپو کلسیفیکیشن است. دندانپزشک شما به این لکههای سفید هایپوپلازیا میگوید. در حقیقت، وجود لکههای سفید روی دندانها اولین نشانه پوسیدگی دندان است؛ بنابراین وقتی که روی مینای دندان لکههای مات دیده میشود احتمالاً در آن محل پوسیدگی دندان در حال شکلگیری است. در این مرحله شما باید با دندانپزشکان ما در مورد علت به وجود آمدن این لکههای سفید روی دندانتان مشورت کنید.
[sv slug=”alert”]
دندانپزشکان ما در کلینیک دندانپزشکی تهران در وهله اول لکههای سفید روی دندان را مورد ارزیابی قرار میدهند تا علل احتمالی به وجود آورنده آن را مشخص کنند و بر این اساس برای رفع این لکههای سفید، روشهای مختلف مانند میکرو ابریژن، سفید کردن، روکشهای دندانی همراه با مواد پر کننده سفید دندان یا ونیرهای پورسلین را به کار میگیرند. یکی از روشهایی که دندانپزشکان ما برای از بین بردن این لکههای سفید روی دندان به کار میگیرند روش رمینرالیزاسیون است. در این روش سوراخهای میکروسکوپی دندان که باعث سفید به نظر رسیدن آن میشود بهطور طبیعی پر میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت میتوانید با شمارههای[sv slug=”number”]تماس حاصل فرمایید.
[sv slug=”alert”]
علل ایجاد لکههای سفید روی دندانها چیست؟
در اینجا به برخی از دلایل ایجاد لکههای سفید روی دندانها اشاره میشود:
خشکی دهان
وقتی دهان شما خشک میشود، مقدار کافی بزاق برای حفظ سطح PH برای خنثی نگه داشتن محیط دهان وجود ندارد. وقتی که PH دهان در سطح مطلوب خود نیست، باکتریها در دهان رشد کرده و زنده میمانند تا به با اسیدشان به دندانهای شما حمله کنند.
مصرف غذاهای اسیدی
غذاهایی که حاوی مقادیر زیادی اسید هستند مانند ترشیجات و غذاهایی که با لیموترش و سرکه تهیه میشوند میتوانند باعث ایجاد لکههای سفید روی دندان شوند. مقادیر زیاد اسید موجود در این غذاها و نوشیدنیها باعث از بین رفتن مینا و مواد معدنی دیگر روی دندان شده و در نهایت منجر به ایجاد لکههای سفید روی دندان میشود.
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
اگر شما در حفظ تمیزی دهان خود به اندازه کافی مراقب نباشید، پلاکها روی دندان شما جمع میشوند. پلاکها لایههای نازک، چسبنده و بدون رنگ از باکتریها و باقی مانده غذاهای حاوی کربوهیدراتها مانند شکر و نشاسته که خوردهاید هستند. این باکتریها از شکر تغذیه کرده و اسیدی تولید میکنند که باعث آسیب به مینای دندان، ایجاد لکههای سفید و در نهایت پوسیدگی دندان میشود.
فلوئوروزیس یا فلوراید اضافی
در حالی که فلوراید یک ماده معدنی ضروری برای حفظ سلامت دندانها است، اما فلوراید اضافی میتواند باعث ایجاد لکههای سفید روی دندان و پوسیدگی دندان شود. وقتی که شما مقادیر زیادی فلوراید مصرف میکنید دندانهای شما مستعد ابتلا به لکههای سفید میشوند. در برخی موارد آب آشامیدنی در منطقه محل زندگی شما حاوی سطح بالایی از فلوراید است. فلوئوروزیس یکی از دلایل اصلی به وجود آمدن لکههای سفید روی دندانها است به خصوص در کودکانی که دندانهای آنها در حال رشد است.
مقدار مناسب فلوراید از پوسیدگی دندان کودکان و بزرگسالان جلوگیری و آن را کنترل میکند. فلوراید هم در زمان رشد دندانها و هم پس از درآمدن دندانها مفید است. مصرف فلوراید در زمان رشد دندان تغییرهای واضحی را در سطح مینای دندان ایجاد میکند که از آنها با دانش واژه پوششی فلوروسیس دندانی یاد میشود.
فلوروسیس نوعی لکه دائمی است که در اثر قرار گرفتن در معرض مقدار زیادی از فلوراید در زمان شکل گیری مینای دندان ایجاد میشود. مصرف مقدار زیاد فلوراید به اختلال در شکلگیری عادی مواد معدنی دندان منجر میشود. نتیجه نهایی ایجاد ناحیههای با کمبود مواد معدنی و خلل و فرج بیش از حد است.
نوار دندان سفیدکننده
نوار دندان سفیدکننده از موادی مثل پلاستیک ساخته میشوند. این نوارها حاوی مادهای ژلهای بوده که به دندان میچسبد. این نوارها به شدت اسیدی هستند و باعث دی مینرالیزه شدن مینا و ایجاد لکههای سفید روی دندان میشوند.
بریس دندان
اگر شما در زمانی که از بریس استفاده میکنید رعایت نکات بهداشتی را در مراقبت از دهان و دندان خود نکنید، لکههای سفید روی دندانهای شما شکل خواهند گرفت. این بدان علت است که پلاکها در محلهایی در زیر بریسها که دسترسی برای مسواک زدن به آنها دشوار است جمع میشوند.
بیماری سلیاک
بیماری سلیاک یک بیماری خودایمنی است که باعث کوتاه شدن عمر فرد مبتلا میشود. بیماری سلیاک به شدت با تخریب مینای دندان ارتباط دارد. این بیماری علاوه بر ایجاد لکههای سفید روی دندان باعث کوچک شدن، زرد شدن یا ایجاد شکاف و حفره روی دندانها میشود.
ژنتیک
علاوه بر دلایل فوقالذکر مسائل ژنتیکی نیز ممکن است باعث ایجاد لکههای سفید روی دندانها شود.
روشهای درمانی
تمیز کردن حرفهای دندانها
لکههای کوچک با تمیز کردن اولتراسونیک، پولیشینگ چرخشی با خمیر ضدسایش یا پولیشینگ هوا با پودر ساینده از بین میروند. با سفید کردن دندانها و روشهای دیگر نیز میتوان لکههای سفید روی دندان را از بین برد. توجه داشته باشید که با سفید کردن دندانها ظاهر دندانهای مبتلا به فلوئوروزیس موقتاً بدتر به نظر خواهد رسید.
ونیر لامینت
استفاده از ونیرهای پورسیلین راه حل دیگری برای رفع لکههای سفید روی دندان است. ونیرها روکشهای سفارشی بوده که برای بهبود ظاهر دندان هر بیمار ساخته میشوند این ونیرها برای افراد مبتلا به فلوئوروزیس شدید به کار برده میشوند. لامینرز، ونیرهای دوراتین و ونیرهای نانو و ونیرهای بسیار نازک ایماکس از انواع ونیرهای بسیار نازک هستند که در زمان مقتضی توسط دندانپزشکان زیبایی مورد استفاده قرار میگیرند.
باندینگ
باندینگ نوعی پوشش دندان بوده که با رزینهای سخت به مینای دندان چسبانده میشود.
روکش دندان
روکشهای دندان پروتزهای ثابتی هستند که به دندانها یا ایمپلنتهای موجود چسبانده میشوند. روکشها معمولاً روی کل دندان لکهدار را میپوشانند.
خمیرهای MI
خمیرهای MI از فسفات کلسیم ساخته میشوند که در برخی موارد همراه با روشهای میکرو ابریژن برای کاهش تغییرات رنگ دندان مورد استفاده قرار میگیرند.
مراقبتهای خانگی
درمانهای خانگی برای رفع لکه سیاه روی دندان و لکههای سفید روی دندانها اساساً بر ریمینرالیزه (تبدیل مواد آلی یا ارگانیک به معدنی) کردن متمرکز هستند. دندانپزشکان ما بر این باورند که با افزایش مسواک زدن و کشیدن نخ دندان، لکههای سفید به مرور زمان محو میشوند.
- از پوردهای ریمینرالیزه کننده خانگی استفاده کنید.
- از اسید فیتیک برای ریمینرالیزه کردن دندانها استفاده کنید.
- برای ریمینارلیزه کردن دندانهای از غذاهای حاوی ویتامین مواد معدنی استفاده کنید.
- مقادیر کافی از ویتامین D مصرف کنید.
- برای شستن دندانها از چای سبز استفاده کنید.
- از گرداندن روغن در دهان برای ریمینرالیزه کردن دندانها استفاده کنید.
نکاتی برای پیشگیری از ایجاد لکههای سفید روی دندانها
- از مصرف شکر در رژیم غذایی خود خودداری کنید.
- از مقادیر کافی غذاهای حاوی کلسیم در رژیم غذایی روزانه خود استفاده کنید.
- برای جلوگیری از خشک شدن دهان مقادیر زیادی آب بنوشید.
- دهان خود را با آب بشویید.
- از غذاهای شور و تند پرهیز کنید.
- از نوشیدن کافئین خودداری کنید.
- از مصرف الکل و استعمال دخانیات پرهیز کنید.
- میزان فلوراید موجود در خمیر دندان را بررسی کنید.
- توجه ویژه به رعایت بهداشت دهان و دندان خود داشته باشید.
- اگر دندانهای خود را سیمکشی کردهاید، دقت بیشتری در حفظ تمیزی دندانها و دهان خود داشته باشید.
اگر لکههایی با رنگهای دیگر روی دندانها ایجاد شده چه کنیم؟
لکههای قهوهای و سیاه روی سطح دندانها
- علت: این لکهها از لکههای شایع روی دندانها هستند. از علل ایجاد سیاه شدن دندان میتوان به نوشیدن زیاد چای، قهوه، استعمال دخانیات و غذاهای رنگی که جذب سطح دندان میشوند اشاره کرد.
- درمان: ما از اسکالر برای رفع لکههای روی دندان و از مواد صیقل کننده و خمیرهای پیشگیری برای صاف کردن سطح دندانها استفاده میکنیم. سفید کردن دندانها هم به رفع این لکهها کمک میکند.
- پیشگیری: از مصرف نوشیدنیهای تیره رنگ مثل چای، قهوه و شراب قرمز خودداری کنید. همچنین از استعمال دخانیات نیز پرهیز کنید.
لکههای سبز و نارنجی
علت: تجمع جرم و پلاک باکتریایی و قارچی روی دندان به دلیل مسواک زدن نا درست و ناکافی
- درمان: جرمگیری ساده دندان و جلادهی دندانها برای رفع جرمهای انباشته شده (پلاکهای دندانی سخت شده) روی دندان
- پیشگیری: رعایت اصول صحیح بهداشت دهان و دندان، دوبار مسواک زدن در روز هنگام صبح و هنگام شب و کشیدن نخ دندان بهطور منظم
ایجاد لکههای دندانی سفید مات، آبی مایل به خاکستری، زرد مایل به قهوهای
- دلیل: در هنگام رشد دندانها مینرالیزاسیون غیرعادی یا شکلگیری دندانها، بیماری یا مصرف برخی آنتیبیوتیکهای خاص میتواند باعث تغییر رنگ و ایجاد لکه و جرم دندان روی دندانهای در حال رشد شوند. این لکهها معمولاً در هنگام درآمدن و رشد دندانها وجود دارند.
- درمان: درمان این لکهها پیچیدهتر از درمان لکههای موجود است، درمان این لکهها شامل جلادهی اسیدی (رفع لایههای بسیار نازک مینا از روی دندانهای آسیب دیده به کمک اسیدهای قوی و جلادهندههای زبر)، سفید کردن دندان، پر کردن دندان با مواد سفید یا استفاده از ونیرها و روکشهای دندان میشود.
دندانهای سیاه مایل به خاکستری
علت: درواقع علت سیاهی دندان اطفال و بزرگسالان پوسیدگی دندان است.
- درمان: دندانپزشک میتواند قسمت پوسیده دندان را برداشته و برای جایگزینی بافت از دست رفته دندانی از مواد سفید پرکننده استفاده کند. پوسیدگیهای اخیر دندان میتواند به کمک فلورایدتراپی موضعی درمان شود.
یک دندان تیره تکی
- علت: این عارضه معمولاً پس از آسیبدیدگی یا پوسیدگی دندان که عصب دندان از بین میرود اتفاق میافتد. ما به آن پالپ نکروسیس میگوییم. در برخی موارد در نتیجه این اتفاق دندان تیره میشود.
- درمان: دندان مرده باید عصبکشی شود. سپس با سفید کردن دندان، ونیر یا استفاده از روکشهای دندانی می توان ظاهر دندان را بهبود داد.
برچسب:بهداشت دهان و دندان، پوسیدگی، پلاک دندان، سفید کردن دندان، جرمگیری