پرکردن دندان با کامپوزیت بهتر است یا آمالگام یکی از سوالات شایعی است که بیماران هنگام ترمیم دندان های خود سوال می کنند. زمانی که دندانپزشک متوجه یک حفره یا ترک در دندان شما شود، ابتدا سعی در ترمیم آن دارد. در بیشتر موارد، پرکردگی یا همان مهر و موم کردن دندان به منظور محافظت از سطح آن برای نفوذ و آسیب توصیه می شود. پر کردن دندان به طور معمول با آمالگام یا رزین کامپوزیت انجام می شود.
چرا پر کردن دندان ضروری میباشد؟
حفرههای دندانی پس از آسیبدیدگی دائمی دندانها ایجاد میشوند. پوسیدگی دندان معمولاً در اثر ذرات باقیمانده غذا در دهان ناشی از عدم رعایت بهداشت دهان و دندان بروز میکند. مواد غذایی با گذشت زمان به باکتری تبدیل شده و سبب از بین رفتن مینای دندان میشوند. تقریباً هر شخصی در طول زندگی خود دچار پوسیدگی دندان میشود. حفرههای دندانی به راحتی توسط پر کردن دندان قابلترمیم میباشند. کاربردهای پر کردن دندان شامل موارد زیر میباشد.
رفع تمامی نشانههای پوشیدگی دندان
دندانپزشک پیش از پر کردن حفره دندان، دندان آسیبدیده را تمیز میکند تا تمامی علائم پوسیدگی از دهان خارج شوند. چنانچه دندان پر نشود، روند پوسیدگی دندان ادامه پیدا خواهد کرد. در این حالت امکان دارد آبسه ایجاد شود. ممکن است عفونتی که باعث آبسه شده است، به دیگر بخشهای بدن نیز منتقل شود.
محافظت از دندانهای سالم
باکتری نباید در دهان باقی بماند به همین دلیل هر چه سریعتر حفره دندان بایستی پر شود. باکتری که باعث ایجاد حفره دندان شده است میتواند به دندانهای دیگر نیز آسیب وارد کند. به همین دلیل بایستی مانند هر بخش دیگر از بدن از دندانهای سالم نیز محافظت شود.
بهبود زیبایی ظاهری دندانها
افتادن دندان بر زیبایی ظاهری دهان و دندان تأثیر منفی میگذارد. در صورت عدم پر کردن دندان، احتمالاً دندان بایستی کشیده شود. در این حالت تا زمان استفاده از ایمپلنت، جای دندان مورد نظر خالی میماند. جهت جلوگیری از کشیدن دندان میتوان با مشاهده اولین نشانه حفره دندان، از روش پر کردن استفاده شود. به منظور حفظ زیبایی ظاهری، میتوان از ماده همرنگ دندانهای طبیعی جهت پر کردن دندان استفاده کرد.
بازیابی عملکرد دندان
با توجه به این که حفرههای دندانی در اثر پوسیدگی ایجاد میشوند، معمولاً باعث بروز درد میشوند. این درد در زمان خوردن یا نوشیدن تشدید میشود. پر کردن دندان سبب بازیابی عملکرد دندان آسیبدیده میشود و در زمان خوردن و نوشیدن نیز دردی ایجاد نخواهد شد.
دستیابی به نتیجه بلندمدت
پر کردن دندان سبب دستیابی به نتیجه بلندمدت میشود. در صورتی که بیمار از روش پر کردن دندان جهت رفع آسیبدیدگی دندان استفاده کند، تا سالهای زیادی به استفاده از روشهای درمانی دیگر جهت ترمیم دندان نیازی نمیباشد.
ویژگی های اصلی پر کردن دندان با کامپوزیت و آمالگام
قبل از اینکه به جوانب مثبت و منفی پر کردن دندان با کامپوزیت یا آمالگام بپردازیم، نگاهی به برخی از اطلاعات اساسی در مورد هر ماده خواهیم انداخت:
آمالگام
حدود 150 سال است که از آمالگام برای درمان پوسیدگی ها و حفره استفاده می شود. آمالگام که اغلب به عنوان پرکننده نقره نیز نامیده می شود، از مدت ها قبل وجود داشته و امروزه نیز توسط دندانپزشکان استفاده می شود. این نوع از ترکیب فلزات مختلف از جمله نقره، قلع، مس و جیوه ساخته شده است.
ویژگی های اصلی آمالگام:
- این ماده اغلب کم هزینه ترین نوع برای پر کردن دندان است.
- بسیار با دوام و ماندگار می باشد.
- به سرعت سفت شده و روند ترمیم را سریع می سازد.
کامپوزیت
پر کردن دندان با کامپوزیت نسبت به آمالگام جدیدتر بوده و از دهه 60 تا به امروز مورد استفاده قرار می گیرد. در طی چند دهه اخیر، این مواد محبوبیت بیشتری را نسبت به آمالگام داشته اند، به طوری که در حال حاضر، برخی از کلینیک های دندانپزشکی فقط پر کردن دندان با کامپوزیت را ارائه می دهند.
ویژگی های اصلی کامپوزیت
- به دلیل رنگ سفارشی، آنها با هر رنگی از لبخند مطابقت می یابند.
- ماده رزین کامپوزیت می تواند به طور متوسط بین پنج تا هفت سال دوام داشته باشد.
- از آنها می توان برای رفع نواقص جزئی در زیبایی بهره برد.
مزایای آمالگام
– پر کردن دندان با آمالگام به دلیل دوام بالای این ماده، ماندگارتر بوده و با مراقبت مناسب می توانید بیش از یک دهه یا بیشتر از آنها بهره مند شوید.
– به دلیل استحکام بالای آمالگام می توان از آن برای حفره های نسبتا بزرگ در داخل دندان ها استفاده نمود.
– هزینه پر کردن دندان با آمالگام کمتر می باشد.
– قابلیت سخت شدن سریع این ماده باعث می شود که درمان برای کودکان یا بیمارانی با نیازهای خاص با استرس کمتری همراه باشد.
مزایای کامپوزیت
– پر کردن دندان با کامپوزیت به لحاظ ظاهری بهتر از آمالگام است زیرا آنها با دندان های طبیعی شما ترکیب می شوند.
– از کامپوزیت می توان برای پر کردن حفره های کوچک تا متوسط در دندان های جلو یا عقب استفاده نمود.
– ترکیب رزین با مینای دندان به خوبی صورت گرفته و باعث می شود که پرشدگی شل نشود.
پر کردن دندان با کامپوزیت یا آمالگام عمدتا به شرایط بیمار بستگی دارد
اگر می خواهید طبیعی ترین سطح ممکن را روی دندان های خود داشته باشید و یا به عبارتی مواد پرکننده غیر قابل توجه باشند، کامپوزیت بهترین انتخاب است. البته دوام آنها به اندازه آمالگام نبوده اما زیبایی آن طبیعی است.
در مقابل اگر نگران ظاهر نیستید و بیشتر موافق ماندگاری هستید، پر کردن دندان با آمالگام بهترین گزینه است. در نهایت، توجه داشته باشید که تصمیم گیری در مورد پر کردن دندان با کامپوزیت یا آمالگام باید با مشاوره بین بیمار و دندانپزشک و وضعیت دندان ها صورت گیرد. پس از اینکه شما هر یک از این دو ماده را انتخاب نمودید، توجه داشته باشید که مهمترین مسئله در جلوگیری از بروز مشکلات دندانی، رعایت بهداشت دهان و دندان و معاینه منظم به کلینیک دندانپزشکی می باشد.