پر کردن جای خالی دندان طی مدت ۳۰ سال گذشته فراز و نشیبهای زیادی داشته است. از دست دادن دندان یا کشیدن آن سوالات و نگرانیهایی را در خصوص بروز عفونت مطرح کرده است اما پر کردن جای خالی دندان باعث بهبود اعتماد به نفس شما میشود. با این حال امروزه سوالاتی که بیماران از دندان پزشک خود میپرسند کمی متفاوت است و شامل سوالاتی از قبیل: “فرق ایمپلنت با بریج دندان چیست؟ کدام روش برای من بهتر است؟ چرا این روش را پیشنهاد میدهید؟” میباشد.
[sv slug=”alert”]
شما هم به این مسئله فکر میکنید که از بریج استفاده کنید یا ایمپلنت؟ برای تصمیم گیری در این خصوص با دندان پزشک خود صحبت کنید زیرا او با شرایط دهان و دندان شما آشنایی بهتری دارد و ابزارهای مناسب و دانش لازم را برای کمک به شما در این راستا در اختیار دارد. اکثر دندان پزشکان با هم اتفاق نظر دارند که ایمپلنت دندانی ظاهری کاملاً طبیعی را به وجود میآورد و یک راه حل مناسب برای پر کردن جای خالی دندان است. ایمپلنت علاوه بر کردن جای خالی دندان میتواند یک جایگزین مناسب برای ریشه دندان باشد این امر باعث میشود که استخوان فک قوی باشد. افرادی که از ایمپلنت دندان برای جایگزین کردن چند عدد دندان استفاده میکنند معمولاً ظاهری جوان تر خواهند داشت و اعتماد به نفس آنها افزایش پیدا میکند. ایمپلنت دندان باعث میشود که قدرت و ظرفیت کامل بایت بر گردد و آنها با خیال راحت به خوردن مواد غذایی و خوراکیهای سفت یا چسبناک بپردازند. تمیز کردن ایمپلنت دندانی کار ساده ای است زیرا باید همانند دندانهای طبیعی آنها را مسواک زد و از نخ دندان استفاده کرد اما مراقبت از بریج دندانی با چالش بیشتری همراه است زیرا بدون استفاده از وسایل مخصوص تمیز کردن نمیتوان آنها را تمیز کرد اما در صورتی که به طور صحیح از ایمپلنت و بریج مراقبت کرد سلامت آنها تضمین خواهد شد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در کلینیک دندانپزشکی تهران با شماره تلفنهای 02126110052 – 02126110053 تماس حاصل فرمایید.
[sv slug=”alert1″]
تفاوت ایمپلنت دندانی با بریج چیست؟ کدام یک را انتخاب کنیم؟
در یک دهه گذشته استفاده از ایمپلنت دندانی باعث شده است که جای خالی دندان از دست رفته پر شود و به طور کلی انقلابی در عرصه دندان پزشکی به وجود آمده است. تا همین چند سال اخیر از بریج و دندان مصنوعی برای رفع مشکلات ناشی از خالی بودن جای دندان استفاده میشد اما اکنون ایمپلنت نیز وارد عرصه دندان پزشکی زیبایی شده است. اگرچه روشهای متعددی برای پرکردن جای خالی دندان وجود دارد یک مسئله که به طور یقین تایید میشود این است که باید دندان از دست رفته جایگزین گردد. در این مقاله تصمیم گرفته این نگاهی به تفاوت بین بریج و ایمپلنت بیاندازیم تا بتوانیم به این نتیجه برسیم که کدام یک برای شما بهتر است.
مکانیسم عمل ایمپلنت دندانی چگونه است؟
ایمپلنت دندان یک قطعه فلزی کوچک است که به عنوان یک جایگزین برای ریشه دندان از دست رفته عمل میکند و میتوان آن را درون فک بالا یا پایین نصب کرد. با توجه به ویژگیهای زیست پذیری تیتانیوم، ایمپلنت دندانی با استخوان جوش میخورد و به یک جایگزین و پایه مناسب برای دندان از دست رفته تبدیل میشود. میتوان از ایمپلنت به عنوان یک راه حل برای پر کردن جای خالی یک یا چند عدد دندان استفاده کرد. دلایل زیادی وجود دارد که به شما میگوید چرا باید از ایمپلنت استفاده کنید و یکی از آن دلایل این است: بدون وجود ساختار ریشه به تدریج استخوان فک شروع به جمع شدن خواهد کرد که این پدیده بر روی سایر دندانهای شما تاثیر میگذارد و بایت و عملکرد آن دچار اختلال خواهد شد و باعث میشود که صورت شما پیر به نظر برسد. ایمپلنت دندانی متحرک نیست و یک راه حل دائمی برای پر کردن جای خالی دندان محسوب میشود. ایمپلنت یک قطعه پایدار است که مشکلی را برای شما به وجود نمیآورد و به طور طبیعی طول عمر بالایی دارد و گاهی اوقات تا پایان عمر فرد باقی میماند.
چه افرادی میتوانند متقاضی کاشت ایمپلنت باشند؟
هر فردی که به علت ضربه یا بیماری یا پوسیدگی دندان یک یا چند عدد از دندانهای خود را از دست داده است میتوانند متقاضی کاشت ایمپلنت باشد. سلامت دهان و دندان و تراکم استخوان فک دو عامل مهمی است که نشان میدهد آیا شما متقاضی مناسبی برای کاشت ایمپلنت هستید یا خیر. متخصص دهان و دندان بهترین فردی است که میتواند به ارزیابی شما بپردازد و از مناسب بودن شما به عنوان متقاضی درمان اطمینان حاصل کند.
آیا پیری مانعی برای کاشت ایمپلنت است؟
گاهی اوقات افراد مسن میگویند که بالا رفتن سن عاملی است که باعث میشود آنها نتوانند از مزایای حاصل از کاشت ایمپلنت بهره مند شوند. سلامت فرد مهمتر از سن و سال او است در صورتی که شما در سطح مناسبی از سلامت قرار دارید که امکان کشیدن دندان شما وجود داشته باشد به احتمال زیاد میتوانید متقاضی مناسبی برای کاشت ایمپلنت باشید اما برخی بیماریهای خاص باعث میشود که شما نتوانید متقاضی کاشت ایمپلنت باشید. متخصص دهان و دندان پس از انجام ارزیابیهای دقیق و بررسی سابقه پزشکی شما به این نتیجه میرسد که آیا شما متقاضی مناسبی برای کاشت ایمپلنت هستید یا خیر.
مزایای ایمپلنت دندان نسبت به دندان مصنوعی یا بریج چیست؟
- هنگامی که شما دندان و ریشه دندان خود را به طور کامل از دست میدهید استخوان فک جمع میشود و این امر باعث میشود که ظاهر صورت شما پیرتر به نظر برسد ولی کاشت ایمپلنت دندانی از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری میکند و باعث بهبود ظاهر صورت شما خواهد شد اما این مسئله در خصوص بریج یا دندان مصنوعی صدق نمیکند.
- در استفاده از بریج معمولاً از دندانهای کناری به عنوان پایه استفاده میشود اما در ایمپلنت نیازی به تغییر دادن یا دستکاری کردن دندانهای سالم نیست.
- کاشت ایمپلنت باعث میشود که شما دیگر نگران لق بودن دندان خود نباشید که این مسئله در خصوص دندان مصنوعی بسیار شایع است. ایمپلنت به شما احساس راحتی میدهد و احساس راحتی و طول عمر آن از مزایای ایمپلنت نسبت به بریج و دندان مصنوعی است.
- پس از کاشت ایمپلنت شما میتوانید مانند دندانهای طبیعی خود غذا بخورید و مواد خوراکی را گاز بزنید و پس از مدتی به راحتی همانند دندانهای طبیعی خود با آنها برخورد خواهید کرد.
کاشت ایمپلنت دندانی چقدر طول میکشد؟
امروز از روشهای جدید جراحی برای نصب ایمپلنت دندانی استفاده میشود و معمولاً دندان پزشک طی مدت یک جلسه یا در زمان کشیدن دندان به کاشت ایمپلنت دندانی خواهد پرداخت. این امر باعث شده است که فرایند کاشت ایمپلنت برای بیمار و دندان پزشک راحت تر باشد. از مزایای بسیار مهم این روش میتوان به کاهش زمان لازم برای بهبود بیمار و کاشت سریع ایمپلنت اشاره کرد. در روشهای قدیمی کاشت ایمپلنت دندانی چیزی حدود هشت ماه یا بیشتر طول میکشد با فرض آنکه دندان از قبل کشیده شده باشد و پس از کشیدن دندان بیمار باید ۴ ماه صبر کند سپس برای کاشت ایمپلنت آماده شود و پس از نصب ایمپلنت نیز به چهار ماه دیگر زمان نیاز دارد تا فرایند ترمیم تکمیل شود. کاشت فوری ایمپلنت در زمان کشیدن دندان باعث کوتاه شدن زمان بهبود شده است و بیمار میتواند هر چه سریع تر شاهد بهبود ظاهر دندان خود باشد و پس از کاشت ایمپلنت از دندان موقت استفاده کند. این روش بر اساس چند فاکتور مهم از قبیل سلامت دهان و دندان شما، حجم باقیمانده استخوان فک، عدم وجود عفونت و تعداد دندانهایی که باید جایگزین شوند بستگی دارد. این فاکتورها میتوانند تعداد جلسات مورد نیاز برای مراجعه به دندان پزشک را در طول درمان مشخص نمایند.
آیا کاشت ایمپلنت درد دارد؟
همه روشهای جراحی با مقداری درد و ناراحتی همراه هستند و جراحی کاشت ایمپلنت نیز از این قاعده جدا نیست و کاشت ایمپلنت باعث بروز مقداری درد و ناراحتی خواهد شد. دندان پزشک برای کاهش میزان درد و ناراحتی در طول فرآیند کاشت ایمپلنت از بیهوشی موضعی و تزریق وریدی استفاده میکند. اکثر بیماران میگویند و خلاف آنچه تصور میکرده اند پس از کاشت ایمپلنت دندان احساس راحتی بیشتری کرده اند و دندان پزشک برای رفع هرگونه درد و ناراحتی ناشی از درمان به تجویز قرص مسکن پرداخته است.
پس از کاشت ایمپلنت چه اتفاقی رخ میدهد؟
پس از کاشت ایمپلنت بروز مقداری تورم و کبودی در لثه و بافت نرم آن طبیعی است اما معمولاً تورم و درد با مصرف داروهای تجویز شده از بین میروند و شما میتوانید با توجه به نوع روش درمانی مورد استفاده طی مدت یک تا سه روز به محل کار خود برگردید.
چگونه از ایمپلنت دندانی محافظت کنیم؟
دندان جدید شما باید به طور منظم بررسی شود و مانند دندانهای طبیعی از آن مراقبت گردد. دندان پزشک و متخصص بهداشت دهان و دندان استفاده منظم از مسواک و نخ دندان را به شما توصیه خواهد کرد و شما باید طبق دستور دندان پزشک هر ۶ ماه یک بار به مطب او مراجعه کنید تا به خوبی ارزیابی شوید.
مکانیسم عمل بریج چگونه است؟
بریج دندانی یکی دیگر از راههای موجود برای جایگزین کردن دندانی است که از دست رفته است. حالتی را تصور کنید که شما یک عدد از دندانهای خود را از دست داده اید و دندانهای اطراف آن وجود دارند و سالم هستند. برای آنکه بتوانید جای خالی دندان را با بریج پر کنید باید دو دندان اطراف اصلاح شوند و به عبارتی شکل آنها تغییر کند. دلیل این کار این است که بریج روی دو دندان باقیمانده قرار میگیرد و دقیقاً به همان روش انجام میشود که روکش دندانی نصب میشود. در هنگام آماده سازی دندان برای بریج دندانی، دندان پزشک به شکل دهی دو عدد دندان باقیمانده میپردازد تا فضای کافی برای نصب بریج فراهم شود. بریج نهایی از سه عدد دندان مصنوعی که ظاهری طبیعی دارند و به هم متصل شده اند ساخته شده است و بریج روی دو دندان مجاور قرار گیرد.
برای نصب بریج به چند جلسه درمان نیاز داریم؟
معمولاً فرایند نصب بریج طی مدت دو هفته و در دو جلسه انجام میشود که دندان پزشک در جلسه اول به شکل دهی دو دندان باقیمانده مجاور میپردازد که نقش محافظ برای بریج را بر عهده دارند سپس قالب دندان شما را تهیه میکند و یک عدد بریج موقت را برای شما آماده مینماید تا در دوران درمان از آن استفاده کنید. دندان پزشک از یک نوع سیمان موقت برای بی حس کردن دندانهای شما استفاده میکند که باعث میشود بریج به طور موقت در جای خود قرار بگیرد و شما اصلا نگران خارج شدن آن قبل از مراجعه بعدی نخواهید بود. قالب دندان شما به لابراتوار دندان فرستاده میشود و با استفاده از فناوری CAD/CAM یک الگوی دیجیتال از دندانهای شما تهیه میشود. تکنسین با تجربه لابراتوار با کمک برنامههای کامپیوتری به طراحی یک بریج عالی متناسب با دهان و دندان شما میپردازد. پس از اتمام کار، بریج به شما تحویل داده میشود و در جلسه دوم دندان پزشک به لطف استفاده از سیمان مخصوص نیاز به بی حس کردن مجدد دندان شما نخواهد داشت درعوض دندان پزشک به آرامی بریج موقت را خارج میکند و بریج دائمی و جدید را به جای آن قرار میدهد و در صورتی که با قالب دهان شما مطابقت داشته باشد به صورت دائمی ثابت میشود و در صورت لزوم وضعیت بایت شما اصلاح خواهد شد.
در صورتی که به اصلاح جای خالی دندان از دست رفته نپردازیم چه اتفاقی رخ میدهد؟
در صورتی که دندان دائمی شما شکسته است، آن را کشیده اید یا افتاده است بهتر است هر چه سریع تر به فکر پر کردن جای خالی آن باشید زیرا در غیر این صورت اصلاح نکردن جای خالی دندان باعث میشود که ریسک بروز مشکلات متعدد مرتبط با سلامت دهان و دندان در شما افزایش پیدا کند که برخی از آنها به شرح زیر میباشند:
- جابجا شدن و حرکت کردن دندانهای مجاور برای پرکردن فضای خالی ایجاد شده
- کج شدن سایر دندانها به علت حرکت به سمت فضای آزاد
- آتروفی استخوان فک به علت عدم وجود ریشه دندان و محرک
- از بین رفتن جوانی و شادابی صورت و پیر به نظر رسیدن آن به علت از دست دادن دندان و تغییر حالت استخوان فک
- درد مفصل تمپورومندیبولار و مشکلات مرتبط با بایت
- کاهش توانایی جویدن مواد غذایی
- افزایش ریسک آسیب دیدگی دندانهای باقیمانده به علت افزایش فشار بر آنها و سخت تر کار کردن آنها
آیا کاشت ایمپلنت پر هزینه است یا بریج دندان؟
بدون شک هزینه کاشت ایمپلنت بیشتر از بریج است و بریج یک روش مقرون به صرفه میباشد. اکثر بیماران نیازی به عوض کردن ایمپلنت خود ندارند اما باید به تدریج به طور منظم عوض شود به علاوه بریج باعث میشود که ریسک نیاز به درمان کانال ریشه دندان زیر بریج و همچنین ریسک شکستگی و پوسیدگی این دندانها افزایش پیدا کند. طبق اظهارات دندان پزشکان طول عمر ایمپلنت حدود ۱۵ تا ۲۰ سال است حال آنکه طول عمر بریج حدوداً ۱۰ سال است که این امر بدین معنا است که شما باید دو برابر یا سه برابر و حتی چهار برابر برای بریج هزینه کنید زیرا طول عمر کوتاهی دارد این درحالی است که هزینه کاشت ایمپلنت تنها هزینه ای است که شما پرداخت میکنید و تا حدودی هزینههای شما توسط بیمه پرداخت خواهد شد. بیش از نیمی از جمعیت جهان یک یا چند عدد از دندانهای خود را از دست میدهند و به دنبال بهترین راه حل برای پر کردن جای خالی دندانهای خود هستند. دندان پزشک به شما برای تصمیم گیری در خصوص انتخاب بهترین روش درمانی کمک خواهد کرد تا شما به ظاهر دلخواه خود دست پیدا کنید.